Köszöntelek Betérő!

Ahogy belegondolok, életem folyamán mindig tanultam valami újat. Nem nyugszom meg soha. Elég nagy fába vágtam most a fejszémet, a web-fejlesztés alapjait kóstolgatom.



2013. június 4., kedd

Kezdjük el a tanulást és a munkát


Most, hogy minden egyebet félre tettem, reményeim szerint havonta 2-3 alkalommal jelentkezni fogok újabb bejegyzésekkel. Ezzel elsősorban magamat szeretném ösztönözni és általa Benneteket is.
Lássuk, miről is szól egy weboldal! Amit mi látunk csak a jéghegy csúcsa. Mindennek a hátterében az internet globális és rohamos elterjedése áll.



A történet

1969. végén az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatóintézetében kifejlesztett távolsági számítógép-hálózatot az egyetemek és kutatóintézetek rendelkezésére bocsájtották. A számítógépek és a hálózat rohamos fejlődésének köszönhetően az internet robbanásszerű növekedésnek indult.

Az internet hálózatába kötött számítógépek IP-cím alapján kommunikálnak egymással. Ez alapján egy számítógép egyértelműen beazonosítható az interneten. Mivel ezen IP-címek nehezen megjegyezhetők, kialakították az ezekhez rendelhető betűkből álló domain-neveket.
Így a domain-nevek és az URL (Uniform Resource Locator - egységes forrásazonosító) segítségével tudjuk elérni az internetre kapcsolt számítógépek szolgáltatásait. Egy teljes URL: https://www.google.hu/ .
Megfigyelhetitek, hogy a domain-néven (google) kívül tartalmaz még az URL egy "www" azaz w3 rövidítést, valamint "http" illtve "https" elemeket is.
Ezek jelentéséről bővebben tájékozódhattok a wikipédián itt és itt.

HTML

E kis bevezető ismeretanyag után jöhet amiért itt vagyunk.
Nevezetesen, a HTML (Hypertext Markup Language, azaz hiperszöveg leírónyelv). Fordíthatnánk  jelölőnyelvnek is, hiszen úgynevezett "tag"-ekből (ejtsd: teg) épül fel, melynek fordítása talán jelölőcímke lehetne.
Szerencsére a kezdeti szerkesztgetéshez nincs szükség költséges programokra, a sima Jegyzettömb is megteszi. Amennyiben színesben szeretnéd látni amit beírtál, szerezz be Notepad++ néven futó ingyenes forráskód-szerkesztőt mondjuk az Origo Szoftverbázis weblapjáról.
Ha mindezzel megvagy, felhúzhatod az első "weboldalad".
Mint már említettem, a HTML-kód tagekből épül fel, melyeknek rendszerint nyitó és záró eleme is van. Néhány kivétel van ezen szabály alól, de jellemzően <kacsacsőr között indul> és </perjeles kacsacsőr között záródik> egy-egy tag. Nézzük a legegyszerűbb forráskódot!

Másold le a képen láthatóakat
Írd le a Jegyzettömbbe a képen láthatóakat!
Megfigyelheted, hogy a dokumentumot <html> nyitó taggel indítottam és </html> záró taggel fejeztem be. Ez maga a weboldal. Ami közé kerül, az a tartalom. A <body> </body> közé eső rész pedig az oldal törzse. Csak az lesz látható a weboldalon, amit ezek közé írsz. Most ments el amit készítettél egy külön mappába, és ne felejtsd el a név mögé írni a kiterjesztést: .html
Ha ezzel végeztél, meg is nyithatod a böngésződdel.

Elkészült az első weboldalad!
A következő írásomban néhány jelölőcímkével ismertetlek meg. Színezni, alakítgatni is fogunk a HTML-en belül. A bonyolultabb formázás majd jóval később következik. Az új HTML szabvány szigorításai és az egyre nagyobb látványélmény iránti igény miatt létrehozták CSS-t (Cascading Style Sheet, azaz lépcsőzetes stíluslap) amelyre hivatkozva a HTML kódunk új ruhát ölt.